Collegegeld

Iedereen die aan een universiteit of hogeschool studeert, betaalt jaarlijks collegegeld. Het collegegeld is de grootste jaarlijkse uitgave die studerenden doen om te kunnen studeren. In principe mogen universiteiten en hogescholen zelf de hoogte van het te betalen bedrag bepalen. De overheid stelt elk jaar wel een maximum in en veel onderwijsinstellingen houden deze grens aan.  In principe kunt u er dus van uitgaan dat het wettelijk maximum collegegeld betaald dient te worden en, daarbij, dit maximum stijgt jaarlijks. Zo is het maximum voor studiejaar 2018-2019 €2.060 terwijl dit voor studiejaar 2015-2016 nog €1.951 was. Houdt wel in gedachten dat de studiefinanciering meestijgt. Voor buitenlandse studenten en voor studenten die een tweede studie doen, geldt dit wettelijk maximum collegegeld overigens niet. Zij hebben andere regels omtrent de maximale hoogte.

Als het wettelijk collegegeld in termijnen wordt afgeschreven, op welke data zijn dan de incasso’s? De incassodata verschillen per universiteit of hogeschool. Deel hieronder de afschrijvingsdata met je mede-studenten en scholieren, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Kom niet voor verassingen te staan, en zorg voor voldoende saldo als het collegegeld of lesgeld wordt afgeschreven door jouw opleidingsinstelling.

Het is gebruikelijk dat bij betaling in termijnen administratiekosten (€24,- het bedrag zal wel wettelijk zijn vastgelegd?) in rekening worden gebracht. Deze administratiekosten worden bovenop de eerste termijn in rekening gebracht. Als u in één keer het verschuldigde collegegeld betaald hoeft u de administratiekosten niet te betalen.

Hoger onderwijs instellingen

3 gedachten over “Collegegeld”

 1. Deze site is net bijgewerkt. Nu weet ik niet wanneer en hoeveel het collegegeld bedraagt dat wordt afgeschreven. We leven nu in 2019 en het gaat over college jaar 2019 – 2020. Het studie jaar begint in september!!!

 2. Bij Fontys wordt het geld afgeschreven in maximaal 9 gelijke termijnen op of rond de 27e van de maand, met uitzondering van de eerste incasso op 11 september 2015!

 3. Voor MBO scholieren wordt het MBO Lesgeld geincasserd door DUO

  -maandag 27 oktober 2014
  -dinsdag 25 november 2014
  -dinsdag 23 december 2014
  -rond 25 januari 2015
  -rond 25 februari 2015
  -rond 25maart 2015
  -rond 25 april 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.