Collegegeld

Iedereen die aan een universiteit of hogeschool studeert, betaalt jaarlijks collegegeld. Het collegegeld is de grootste jaarlijkse uitgave die studerenden doen om te kunnen studeren. In principe mogen universiteiten en hogescholen zelf de hoogte van het te betalen bedrag bepalen. De overheid stelt elk jaar wel een maximum in en veel onderwijsinstellingen houden deze grens aan. Deze hoogte is voor alle onderwijsinstellingen gelijk. In principe kun je er dus van uitgaan dat het wettelijk maximum collegegeld betaald dient te worden en daarbij stijgt dit maximum jaarlijks. Zo is het maximum voor studiejaar 2023-2024 € 2314, terwijl dit voor studiejaar 2022-2023 nog € 2209 was. Houdt wel in gedachten dat de studiefinanciering meestijgt. Voor studenten die een tweede studie doen, geldt dit wettelijk maximum collegegeld overigens niet. Zij hebben andere regels omtrent de maximale hoogte.

Voor het mbo is dit bedrag anders. Ook hangt de hoogte van het studiebedrag ervan af of je nou een voltijd of een deeltijd opleiding volgt. Het lesgeld voor een voltijd opleiding voor het studiejaar 2022/2023 is € 1239, wanneer je dit in een keer betaald.

Incassodata collegegeld

CollegegeldAls het wettelijk collegegeld in termijnen wordt afgeschreven, op welke data zijn dan de incasso’s? De incassodata verschillen per universiteit of hogeschool. Deel hieronder de afschrijvingsdata met je mede-studenten en scholieren, zodat iedereen hiervan op de hoogte is. Kom niet voor verrassingen te staan, en zorg voor voldoende saldo als het collegegeld of lesgeld door jouw opleidingsinstelling wordt afgeschreven.

Het is gebruikelijk dat bij betaling in termijnen administratiekosten in rekening worden gebracht. Informeer jezelf hierover bij jouw onderwijsinstelling. Deze administratiekosten worden bovenop de eerste termijn in rekening gebracht. Als je in één keer het verschuldigde collegegeld betaald, hoef je de administratiekosten niet te betalen.

Hoger onderwijs instellingen