Maandlasten Hypotheek

Bespaar op je hypotheeklasten

hypotheek oversluitenWat worden mijn maandlasten als ik mijn hypotheek oversluit? Dankzij de hisorisch lage rentes is het nu mogelijk om fors te besparen op je vaste maandlasten. De experts van jawel helpen je graag met hypotheekadvies en bekijken ook je andere vaste lasten als je dat wilt. Betaalbaar financieel advies voor een vaste lage prijs per maand.

Gratis Telefonisch Consult

Vraag een gratis telefonisch consult aan bij het nationaal bespaarcentrum om te kijken of je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten. hypotheek oversluiten

Voor huiseigenaren neemt de hypotheek meestal de grootste hap uit het huishoudbudget. Een hypotheek bestaat uit een lening voor de aankoop van vastgoed. Bij de aanschaf van een huis kan een gedeelte worden gefinancierd door een bank of hypotheekverstrekker.

Hypotheekrente vergelijken

Screenshot van de pagina met hypotheken-vergelijker van NCFI.

Wil je weten wat voor jou de laagste hypotheekrente is? Gebruik de hypotheekrente vergelijker op het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie. Op basis van de koopsom, hypotheeksom en eigenschappen zoals de hyptheekvorm (annuïteiten- of lineaire hypotheek) en de rentevaste periode kun je de rente van alle aanbieders eenvoudig vergelijken. Mét of zonder Nederlandse Hypotheek Garantie.

In de meeste landen kopen mensen hun huis met gespaard geld, bouwen ze hun huis eigenhandig, of lenen een beperkt gedeelte om de vleugels uit te kunnen slaan. In Nederland zijn de afgelopen jaren hypotheken verstrekt zonder een eigen inleg te verlangen.

Er zijn zelfs aanvullende leningen verstrekt voor verbouwingen en inventaris, zodat de totale waarde van de hypotheek soms tot (ver) boven de waarde van het huis uit is gestegen. Deze bizarre leningverstrekking werd gestimuleerd door de Nederlandse overheid door middel van de hypotheekrenteaftrek, een belastingvoordeel voor huiseigenaren met schulden.

Een woning waar een hypotheek op rust, behoort tot jouw vaste lasten en is dus géén investering! Alleen vastgoed met huurinkomsten kan worden aangemerkt als investering.

Waardeontwikkeling

Deze situatie heeft zich in enkele tientallen jaren ontwikkeld tot een huizenbubbel, een zeepbel van waardecreatie. De huizenprijzen zijn flink gestegen gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw tot en met 2008. Door deze langdurige prijsstijging zijn veel mensen gaan geloven dat de prijs van huizen niet kan dalen. De vereniging van makelaars (NvM) blijft deze gedachte zelfs vandaag de dag nog uitdragen.

De ‘huizencrisis’ is eigenlijk een beperkte prijscorrectie van circa twintig procent. Grotere prijsdalingen zijn zeker niet ondenkbaar. Doordat het huidige prijsniveau van huizen wat lager is, zijn veel hypotheken ‘onder water’ komen te staan, dit betekent dat de uitstaande schuld groter is dan de (executie-) verkoopwaarde van het huis. Op zich is dat niet erg als men van plan is de hypotheek binnen een redelijke termijn af te lossen (dertig jaar of minder). Vaak wordt echter alleen de rente betaald, in de hoop het huis later met winst te verkopen. Dat kan en mag, maar er is wel een risico aan deze manier van denken. Voor particulieren is een eigen woning een vaste kostenpost en géén investering. Investeren in vastgoed kan lucratief zijn, maar alleen als de eigen woning is zekergesteld of vrijwel volledig is afbetaald.

Voor het bijhouden en organiseren van je persoonlijke financiën is het van belang te weten wanneer de hypotheek (inclusief rentelasten en verzekeringen) wordt geïncasseerd. Hiervoor staan op deze site de data van de hypotheekincasso voor de Nederlandse banken en andere hypotheekverstrekkers.

Hypotheekverstrekkers