Sportschool abonnementen

Een eerste stap tot fit worden is het afsluiten een abonnement bij een sportschool. Er zijn veel verschillende soorten en maten sportscholen en sportschool abonnementen. Ten eerste zijn er de budgetsportscholen, zoals Basic-Fit en Fit for Free, die een relatief klein bedrag per maand vragen, rond 15 euro per maand. Ten tweede zijn er de luxeketens, zoals David Lloyd en Sportcity. Naast fitness bieden zij ook een wellnesscentrum, compleet met kinderopvang, restaurant en sauna. Hier zijn de abonnementskosten een stuk hoger, rond 50 euro per maand. Daarnaast zijn er nog de sportscholen die zich onderscheiden door een bepaald concept aan te bieden. Een voorbeeld is Curves, een sportschool speciaal voor vrouwen.

Soorten abonnementen

Bij sportscholen zijn meestal verschillende soorten abonnementen mogelijk. Hoe langer het contract loopt, hoe goedkoper het abonnement zal zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een contract van twee jaar afsluit, blijft de incasso voor minimaal twee jaar lopen. In deze tijd kunt u uw abonnement niet opzeggen. Na afloop van de twee jaar kunt u ervoor kiezen om uw abonnement door te laten lopen, of u kunt het maandelijks opzeggen. Dit tweejarig abonnement is het meest voordelig per maand. Ook kunt u een contract afsluiten dat één jaar loopt, deze is iets duurder per maand. Maar na dat jaar is het wel mogelijk om het abonnement maandelijks op te zeggen. Sommige sportscholen hebben ook een maandcontract. Hiervoor betaalt u meer per maand, maar u kunt hem wel elke maand opzeggen. Dit is handig als u nog niet zeker weet of fitness iets voor u is, en hoeft u er niet direct één of twee jaar aan vast te zitten.
De meeste abonnementen zijn geschikt voor onbeperkt sporten, maar sommige sportscholen bieden een vast aantal fitnessuren per week of maand aan. Ook zijn er sportscholen waarbij u een dalurenabonnement kunt afsluiten. U kunt dan dagelijks uitsluitend tussen 7:00 en 17:00 sporten. Dit soort sportschool abonnementen zijn voordeliger dan abonnementen voor onbeperkt fitnessen.

Extra faciliteiten

Verder kunt u aanvullende abonnementen afsluiten. Bij sommige sportscholen zijn faciliteiten als groepslessen, zoals bodypump, zumba en yoga, het gebruik van de sauna en het gebruik van de zonnebanken bij de prijs van bepaalde soorten sportschool abonnementen inbegrepen. Bij andere kunt u deze apart bij uw abonnement afsluiten voor een extra bijdrage per maand.
Of u er nu naartoe gaat om uw conditie te trainen in de fitnesszaal, uw spiermassa aan het opbouwen bent door middel van bodybuilding, of gebruik maakt van lessen zoals zumba, steps en aerobics, wanneer u lid bent geworden bij de sportschool, heeft u ook een abonnement afgesloten. Zo wordt eens in de zoveel tijd een bepaald bedrag afgeschreven, en u hoeft er verder niet naar om te kijken. Maar wanneer worden de kosten van sportschool abonnementen geïncasseerd? Dat verschilt per sportschool.

Incasso

Over het algemeen wordt aan het begin van uw één- of tweejarig abonnement het bedrag voor het hele jaar geïncasseerd. U betaalt dan dus per jaar vooruit. U kunt er echter ook voor kiezen om het maandbedrag elke maand te laten afschrijven. Sommige sportscholen rekenen daar echter wel een kleine toeslag per maand voor.
Betaalt u per jaar vooruit, dan kan het zo zijn dat u op een gegeven moment midden in het jaar wilt opzeggen. Na afloop van uw vaste contract is dat mogelijk. Wanneer u een contract hebt voor één jaar, en na 14 maanden besluit om op te zeggen, heeft u dus voor 10 maanden te veel betaald. Het ongebruikte contributiegeld wordt dan gewoon op uw rekening teruggestort.

Incassodata

Wanneer u per maand betaalt, wordt het bedrag bij de sommige sportscholen tussen de 20e en 27e van de maand afgeschreven. Dit is dan meestal geen vaste dag, per maand kan de precieze datum verschillen. Wel vindt de incasso altijd rond het einde van de maand plaats, voor iedereen. Als uw abonnement eerder ingaat dan de incassodatum, betaalt u over deze dagen een aanvullend lidmaatschapsgeld. Dit wordt dan berekend naar een ratio over het aantal extra dagen. Kijk voor de incassodata van andere soorten abonnementen op deze pagina.

Teruggave bij opzegging

Bij andere sportscholen betaalt u bij het afsluiten van sportschool abonnementen direct de contributie voor de eerste maand. De incassodatum is dan afhankelijk van de startdatum van uw lidmaatschap. Als uw abonnement bijvoorbeeld op de 12e van de maand is ingegaan, zal het bedrag in de opvolgende maanden telkens op de 12e worden geïncasseerd. Er is dus nauwelijks sprake van een algemeen incassobeleid van sportscholen.

Het is daarom handig om de regeling per sportschool op een rijtje te hebben, zodat u zelf kunt kijken wanneer u een afschrijving van uw fitnesscentrum kunt verwachten. De incassodata van de verschillende sportscholen worden op onderliggende pagina´s weergegeven.

Opzeggen Sportschool Abonnement

Het abonnement van de sportschool neemt vaak ongemerkt een grote hap uit het maandbudget, zeker als je al een paar weken (of maanden) niet bent geweest is dat natuurlijk zonde. Zoek uw sportschool op de lijst met voorbeeld opzegbrieven en regel de opzegging meteen!

Eén gedachte over “Sportschool abonnementen”

  1. Mijn zoon is de laatste maanden fanatiek aan het sporten geslagen. Dit vindt ik natuurlijk erg leuk om te zien als moeder zijnde, maar wat ik niet zo leuk vond om te zien was de incasso iedere maand! Wij hebben als regel thuis dat de kinderen zelf hun hobby’s moeten bekostigen, daar geldt fitness ook onder. Maar wat bleek nou, je moet 17 zijn om een abonnement op de Basis Fit te hebben. Dit was hij nog niet, hierdoor stond het op mijn naam. Ik heb het hier met mijn zoon over gehad en hij was “vergeten” het te zeggen. Hij bood aan om het zelf te betalen met zijn zakgeld. Bedankt voor het artikel dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.