Huur

…Huur is een afspraak tussen twee partijen. De ene partij heeft iets aan te bieden, waar de andere partij tijdelijk gebruik van wenst te maken. Je kunt verschillende spullen of zaken huren, zoals een auto, een gereedschap of een woning. In dit artikel zullen we het voornamelijk over de huur van woningen hebben.

Er zijn ruim zeven miljoen woningen in Nederland, waarvan volgens de Rijksoverheid circa 40 procent wordt verhuurd door woningcorporaties, huiseigenaren of commerciële verhuurders. Er is dus sprake van circa 2,8 miljoen huurwoningen, waarvoor de maandelijkse huur vaak automatisch wordt afgeschreven. Dit is een aanzienlijke geldstroom van een uitgave en voor veel huishoudens is dit de grootste en/of belangrijkste vaste last. In het algemeen wordt het aangeraden om 1/3 van je maandelijkse inkomen aan huur te besteden, lager mag natuurlijk altijd, maar als dit hoger is kan het zijn dat je moeite krijgt met het betalen van andere vaste lasten.

Afbeelding: screenshot van de hoofdpagina van Aedes met informatie over en voor woningcorporaties.

De meeste huurwoningen zijn zogenaamde sociale huurwoningen. Deze sociale woningen worden door woningcorporaties (woningbouwverenigingen of woonstichtingen) geëxploiteerd. In het corporatie-register kun je terugvinden dat Nederland per januari 2023, ongeveer 279 actieve corporaties telt.

Aedes is de vereniging van woningcorporaties. Op hun website kun je een uitgebreid overzicht terugvinden van de verschillende woningcorporaties die geregistreerd staan. Natuurlijk is het ook mogelijk om particulier te huren. Dit betekent dat je een woning of een deel hiervan huurt van een particuliere bezitter. Over het algemeen is dit iets duurder, maar de kwaliteit van de woning is vaak ook hoger.

Incassodata huur

Elke verhuurder heeft binnen de wettelijke kaders zijn eigen regels met betrekking tot de huurbetaling.  Over het algemeen wordt de huur vaak vooraf betaald en dus in de eerste paar dagen van de maand afgeschreven.

Als je niet genoeg verdient om aan alle vaste lasten te voldoen, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor toeslagen. Een voorbeeld van een zeer bekende toeslag is de huurtoeslag. Kijk op de toeslagenpagina voor de toeslagen van de Belastingdienst en de actuele betaaldata.

2 gedachten over “Huur”

  1. Woninghuur is een “brengschuld”. De betaling moet wettelijk zijn gedaan op een afgesproken datum. Vaak is dat de dag vóórdat de betreffende periode ingaat. Als er in het huurcontract niets over is vastgelegd, dan geldt dat op of ronde de 1e van de maand betaald moet zijn. Verhuurders vragen vaak bij aangaan van de huurovereenkomst een extra maand huur als borg.

    Huurbescherming zorgde ervoor dat de huurder niet direct uit de woning gezet kon worden als de verhuurder dat wilde. Ooit moest de verhuurder 6 jaar wachten op het aflopen van de huurbeschermingstermijn, nadat de huur was opgezegd. Nu kan een huurder al uit de woning gezet worden als er een kleine huurachterstand is.

    De rechter moet daarbij het belang afwegen van het woongenot en financiëel belang van de huurder en het financiëel belang van de verhuurder. In de huidige praktijk laten rechters een klein bedrag aan huurachterstand zwaarder wegen dan de vaak duizenden euro’s schade voor de huurder. Zelfs is al toestemming gegeven voor huisuitzetting als een huurder jarenlang elke maand het volledige bedrag een paar dagen later betaalde.

    Omdat de verhuurder aan een volgende huurder aanzienlijk hogere huur mag vragen dan aan de huidige bewoner, gaan de commerciële verhuurbedrijven die sociale woningen uitbaten er steeds sneller toe over om een uitzettingsprocedure in gang te zetten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.