Brabant Water

In 2002 is Brabant Water ontstaan door een fusie tussen Waterleiding Maatschappij Noord – West- Brabant en Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant. De oorsprong van deze twee bedrijven is echter veel eerder terug te vinden. In 1924 en 1936 zijn de bedrijven opgericht. Nu levert de waterleidingmaatschappij aan heel Noord – Brabant water. Jaarlijks levert het bedrijf 190 miljoen m³ aan 2,5 miljoen inwoners en bedrijven. De aandelen van het bedrijf zijn verdeeld tussen de Provincie Noord – Brabant en de 56 gemeenten in het voorzieningsgebied van Brabant Water.

Incassodata Brabant Water

Wat zijn de betaalmogelijkheden? Je kunt op verschillende manieren je rekening bij Brabant Water betalen. Dit kan per automatisch incasso, iDEAL of per acceptgirokaart.

Kies je voor een automatisch incasso, dan heb je twee keuzes. Of je betaalt je automatisch incasso per kwartaal of maandelijks. De incasso geschiedt altijd de eerste werkdag van de maand. Er zijn echter twee uitzonderingen:

  • In de maand januari wordt het voorschot een aantal dagen later afgeschreven
  • In de maand waarop je je jaarafrekening ontvangt, wordt er geen voorschot afgeschreven. Dit wordt in rekening gebracht op je jaarafrekening.

    Brabant Water incassodata
    Lees alles over de Brabant Water incassodata

Betaal je via iDEAL dan ontvang je elk kwartaal een e-mail met een link om je rekening via iDEAL te betalen. Kies je voor betalen via acceptgirokaart, dan krijg je elk kwartaal een papieren rekening toegezonden.

Op mijn Brabant Water is het mogelijk om je betaalwijze aan te passen. Het is niet bekend of je je incassodatum kunt wijzigen.

Jaarafrekening

De maand waarin je je jaarrekening ontvangt, hangt af vanwaar je woont. Je krijgt wel elk jaar in dezelfde maand je jaarafrekening. De periode hoeft niet gelijk te lopen met een kalenderjaar, daarom is het mogelijk dat je een jaarafrekening krijgt over twee verschillende jaren.

Op je jaarafrekening staat een aantal belangrijke gegevens. Zoals je waterverbruik die periode, de vast recht kosten, de bedragen van je voorschotten, heffing van het waterschap en de gemeente.

Waterkosten

Inclusief de belastingen betaal je in 2023 € 1,21 voor 1000 liter (1 m³) water bij huishoudelijk verbruik (minder dan 300 m³ drinkwater per jaar). Per kubieke meter drinkwater betaalde je in 2021 € 0,44. Daarboven op betaal je Belasting op Leidingwater (BoL) dat is over de eerste 300 m³  € 0,35. Je betaalt provinciale grondwaterheffing per kuub, € 0,02. Je vastrechtaansluiting per jaar kost € 69,84. Over dit alles betaal je ook nog eens 9% btw.

Heb je problemen met het betalen van je rekening. Dat kan iedereen overkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden die Brabant Water aanbiedt. Je kunt je jaar – of eindafrekening via termijnen betalen. Ook is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen. Kom je in de schuldhulpverlening terecht? Dan kun je aan Brabant Water vragen om je gegevens door te geven aan de schuldhulpverlenende organisatie.

Merk je vaker dat je aan het eind van de maand problemen hebt om je rekeningen te betalen? Misschien is het dan verstandig om te leren budgetteren.

Heb je andere vragen dan kun je deze vinden op de site van Brabant Water. Zoek je informatie over andere waterleveranciers bekijk dan eens deze waterleveranciers. Wil je je goede/slechte ervaringen die je hebt met Brabant Water delen, reageer dan hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.