Water

Drinkwater is goedkoop. Een kubieke meter water uit de kraan kost grofweg een euro. Toch is schoon drinkwater een van de meest kostbare of waardevolle producten die er  zijn. Het leven op aarde zou niet mogelijk zijn zonder water. Van al het water is 99 procent zout, dus niet drinkbaar. Het kleine beetje drinkbare water zit in de grond als grondwater, of in de kringloop van rivieren en meren. Op vele plaatsen ter wereld is er schaarste aan drinkwater, en het kost veel geld om vervuild water te behandelen, daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met drinkwater ondanks het feit dat het zo goedkoop is.

Waarom is de waterrekening zo hoog als een kuub water zo goedkoop is? Dat komt omdat in de waternota allerlei andere zaken zijn inbegrepen, zoals rioolrecht, afvalstoffenheffing, waterzuiveringsheffing en andere gemeentelijke of provinciale belastingen. Het waterschap (een onafhankelijke bestuurlijke tussenlaag) heft ook belastingen voor het onderhoud van dijken en het beheer van oppervlaktewater. Daarom kan het zijn dat er meerdere instanties aankloppen voor de inning van “de” waterrekening.

Voor de levering van drinkwater is er sprake van een monopoliepositie van het drinkwaterbedrijf in jouw gemeente. Je hebt geen keuze als het aankomt op je drinkwatervoorziening, anders dan verhuizen naar een goedkopere gemeente. Waterbesparende maatregelen zijn goed voor het milieu, maar hebben weinig of geen effect op de waternota, vanwege de vaste toegevoegde kosten en gestapelde belastingen (belasting op belasting) die zijn toegevoegd aan de rekening. In sommige gevallen kun je wel een vrijstelling van enkele heffingen aanvragen bij de gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel bereid zijn inzage te geven in jouw persoonlijke financiën en tijd vrij te maken voor de administratieve rompslomp die een dergelijke aanvraag met zich meebrengt. Met hulp van een budgetcoach, of met een beetje geduld, kan dit toch de moeite waard zijn, omdat gemeentelijke heffingen enkele honderden euro’s kunnen bedragen.

Waterbedrijven in Nederland

In Nederland wordt het drinkwater tegenwoordig door tien waterleidingbedrijven geproduceerd en gedistribueerd.
Dat zijn de volgende bedrijven:

Andere nutsvoorzieningen

Naast water hebben we ook gas en licht nodig. Meer informatie over deze twee nutsvoorzieningen kun je vinden op deze pagina.

2 gedachten over “Water”

  1. Oasen schrijft als je elke maand betaalt rond de 5e van de maand af. Als je eens per kwartaal betaalt, wordt het bedrag op de 25e van de maand afgeschreven.

  2. Vitens werd bij mij de afgelopen drie maanden twee keer op de zevende van de maand, en een keer op de derde afgeschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.