Waternet

In 2016 is Waternet ontstaan door een fusie van de Dienst Waterbeheer en Riolering en het Waterbedrijf Amsterdam. De oorspronkelijke geschiedenis van het Amsterdams duinwater dateert van 1851, toen Jacob Van Lennep de Duinmwater Maatschappij oprichtte.
Tegenwoordig verzorgt het de levering van drinkwater aan 1,5 miljoen mensen in Amsterdam en naburige gemeenten.

Incassodata Waternet

Bij Waternet betaal je twee verschillende rekeningen. Je betaalt je drinkwater en je waterschapsbelastingen appart. Hier heeft het bedrijf ook twee verschillende rekeningnummers voor. Wat zijn de betaalmogelijkheden? Je kan op verschillende manieren je rekening betalen. Dit kan per iDEAL, zelf overmaken en per automatisch incasso.

Waternet
Lees hier meer over de incassodata van Waternet

Als je je drinkwater via automatisch incasso wilt betalen heb je twee mogelijkheden. Of je betaalt het maandelijks, of per kwartaal. Wil je je waterschapsbelastingen via een Waternet automatisch incasso betalen dan heb je ook twee opties. Of je betaalt het in 1 keer, of in 8 termijnen.

Je Waternet incasso voor drinkwater is altijd 2 weken na de datum van de Waternet rekening. De incassodatum voor waterschapsbelasting is rond de 28ste dag van de maand van de termijn.

Jaarafrekening

In de jaarafrekening staat hoeveel water je dat jaar hebt  verbruikt. Uit die Waternet rekening blijkt of je geld terug krijgt, of geld moet betalen. Heb je minder water verbruikt dan dat je vooraf in termijnen hebt betaald, dan krijg je geld terug. Heb je meer water verbruikt dan betaalt? Dan moet je het verschil terug aan Waternet betalen.

In de Waternet jaarafrekening staat alle informatie die je nodig hebt. Je eigen waterverbruik, de kosten van je waterverbruik, de kosten van het vastrecht, alle belastingkosten en alle Waternet rekeningen.

Waterkosten

De waterkosten hangen af van de situatie. De prijs is verschillend voor woningen met of woningen zonder watermeter.

In 2023 kost drinkwater van Waternet 1,03 euro per kubieke meter(m³). 1 m³ is 1000 liter. Daarnaast betaal je vaste kosten, belasting op leidingwater en btw. Heb je een woning met een watermeter dan betaalde je in 2021 € 0,83 per m³ water. De vaste kosten waren € 76,42. De belasting op leidingwater (BoL) is € 0,354 per m³. Daarnaast betaal je over alle voorgenoemde kosten 9% btw.

Heb je geen watermeter dan betaal je niet per liter omdat dat niet te meten is, dan betaal je per eenheid. Dat is per eenheid € 21,99 per jaar. De vaste kosten voor een woning zonder watermeter zijn € 71,05. Ook de BoL kosten hangt af van het aantal eenheden van je woning. In beide gevallen zijn de kosten ten opzichte van vorig jaar lichtelijk gestegen.

Als je dus weet of je woning een watermeter heeft of niet, hoeveel m³ L water je verbruikt, of hoeveel eenheden je woning heeft dan kun je zo zelf je Waternet kosten berekenen.

Heb je vaker problemen met het betalen van rekeningen? Dan kan het handig zijn om te kijken hoe je beter kunt budgetteren.

Heb je andere vragen dan kun je deze vinden op de site van Waternet. Zoek je informatie over andere waterleveranciers bekijk dan eens deze waterleveranciers. Wil je je goede/slechte ervaringen die je hebt met Waternet delen, reageer dan hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.