Waternet

In 2016 is Waternet ontstaan door een fusie van de Dienst Waterbeheer en Riolering en het Waterbedrijf Amsterdam. De oorspronkelijke geschiedenis van het Amsterdams duinwater dateert van 1851, toen Jacob Van Lennep de Duinmwater Maatschappij oprichtte.
Tegenwoordig verzorgt het de levering van drinkwater aan 1,5 miljoen mensen in Amsterdam en naburige gemeenten.

Incassodata Waternet

Bij Waternet betaal je twee verschillende rekeningen. Je betaalt je drinkwater en je waterschapsbelastingen appart. Hier heeft Waternet ook twee verschillende rekeningnummers voor. Wat zijn de Waternet betaalmogelijkheden? Je kan op verschillende manieren je rekening bij Waternet betalen. Dit kan per iDEAL, zelf overmaken en per automatisch incasso.

Waternet Incassodata
Lees alles over de Waternet incassodata

Als je je drinkwater via automatisch incasso wilt betalen heb je twee mogelijkheden. Of je betaalt het maandelijks, of per kwartaal. Wil je je waterschapsbelastingen via een Waternet automatisch incasso betalen dan heb je ook twee opties. Of je betaalt het in 1 keer, of in 8 termijnen.

Je Waternet incasso voor drinkwater is altijd 2 weken na de datum van de Waternet rekening. De Waternet incassodatum voor waterschapsbelasting is rond de 28ste dag van de maand van de termijn.

Waternet jaarafrekening

In de waternet jaarafrekening staat hoeveel water je dat jaar hebt  verbruikt. Uit die Waternet rekening blijkt of je geld terug krijgt, of geld moet betalen. Heb je minder water verbruikt dan dat je vooraf in termijnen hebt betaald, dan krijg je geld terug. Heb je meer water verbruikt dan betaalt? Dan moet je het verschil terug aan Waternet betalen.

In de Waternet jaarafrekening staat alle informatie die je nodig hebt. Je eigen waterverbruik, de kosten van je waterverbruik, de kosten van het vastrecht, alle belastingkosten en alle Waternet rekeningen.

Waternet waterkosten

De Waternet waterkosten hangen af van de situatie. De prijs is verschillend voor woningen met of woningen zonder watermeter.

Heb je een woning met een watermeter dan betaal je in 2021 €0,83 per m3 water. De vaste kosten zijn €76,42. De belasting op leidingwater (BoL) zijn €0,354 per m3. Daarnaast betaal je over alle voorgenoemde kosten 9% BTW.

Heb je geen watermeter dan betaal je niet per liter omdat dat niet te meten is, dan betaal je per eenheden. Dat is per eenheid €21,99 per jaar. De vaste kosten voor een woning zonder watermeter zijn €71,05. Ook de BoL kosten hangt af van het aantal eenheden van je woning. In beide gevallen zijn de kosten tenopzichte van vorig jaar lichtelijk gestegen.

Als je dus weet of je woning een watermeter heeft of niet, hoeveel m3 L water je verbruikt, of hoeveel eenheden je woning heeft dan kan je zo zelf je Waternet kosten berekenen.

Heb je vaker problemen met het betalen van rekeningen? Dan kan het handig zijn om te kijken hoe je beter kunt budgetteren.

Heb je andere vragen dan kan je deze vinden op de site van Waternet. Zoek je informatie over andere waterleveranciers bekijk dan eens deze waterleveranciers. Wil je je goede/slechte ervaringen die je hebt met Waternet delen, reageer dan hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.