Bericht Vaste Lasten Juli 2015

Veel bedrijven en organisaties waar u een doorlopende overeenkomst mee aan gaat zullen u vragen om een machtiging te tekenen. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse kosten van de mobiele telefoon. Een automatische incasso zorgt ervoor dat u er geen omkijken meer naar heeft en voorkomt u aanmaningen krijgt of zelfs afsluiting.

Automatische incasso ofwel machtiging betekent dat iemand toestemming geeft om geld te incasseren van zijn of haar rekening. Er zijn 2 varianten, een eenmalige machtiging en de doorlopende machtiging.

Hoe komt een machtiging tot stand?

Het bedrijf of organisatie dat u machtigt is de incassant. De incassant is verplicht de machtiging schriftelijk (voorzien van een handtekening) te ontvangen. Mocht de overeenkomst via het internet of de telefoon tot stand gekomen zijn dan stuurt het bedrijf of organisatie u vaak een antwoordkaart toe die u kunt ondertekenen en retourneren. Dit volstaat.

Oneens met de afboeking

Mocht u het niet eens zijn met het afgeschreven bedrag dan heeft, in de meeste gevallen, het recht het afgeschreven bedrag terug te boeken. Dit heet storneren, en kan binnen een termijn van 56 dagen na de boekdatum worden teruggeboekt. Uw bank kan dit voor u regelen. Let op geïncasseerde bedragen van kansspelen kunnen niet worden teruggeboekt.

Geen toestemming

Het kan voorkomen dat er bedragen worden afgeschreven waar u geen toestemming voor heeft gegeven. Dit heet een onterechte of onrechtmatige incasso. Als u een automatische incasso wilt stopzetten, kunt u gebruik maken van de rode kaart uit de stoplichtkaart voor automatische incasso’s.

De incasso’s van de maand juli

 • Zilveren Kruis: Deze zorgverzekeraar geeft zelfs de mogelijkheid om een incassodatum te kiezen. Standaard incasseren ze de premie rond de 27ste.
 • Monuta: De uitvaartverzekeraar incasseert op of rond de 1ste van de maand.
 • Centraal Beheer Achmea:  De schadeverzekeraar uit Apeldoorn incasseert op of rond de 25ste. Men kan de premie per maand, kwartaal of jaarlijks laten incasseren.
 • T-mobile: De mobiele provider incasseert op of rond de 18de.
 • Essent: Bij deze energieleverancier heb je de vrijheid om zelf een incassodatum te kiezen. De incassodatum moet liggen tussen de 1e en de 28ste van de maand.

2 gedachten over “Bericht Vaste Lasten Juli 2015”

 1. Zoals Ingrid hierboven al zegt, een automatische incasso heeft ook zeker zijn nadelen! Blijkbaar werd er bij mij ieder halfjaar een bedrag van 230 euro afgeschreven voor de tandarts, terwijl dit onder de verzekering zou moeten vallen. Blijkbaar had de verzekering een fout gemaakt, gelukkig kwam ik er zelf achter. Controleer dus altijd goed wat er binnen komt en er uit gaat. De bedrijven doen hier zelf niets aan, je zult er echt zelf iets aan moeten doen. Niets is lulliger dan betalen voor iets wat vergoed zou moeten zijn. Daarnaast, ontzettend goed artikel. Ik weet nu pas wat een automatische afschrijving eigenlijk is en wat het inhoudt.

 2. Machtigen tot afschrijving heeft ook nadelen:

  Het overkomt veel mensen, dat een gemachtigd energiebedrijf of telecommunicatiebedrijf ineens een groot bedrag afschrijft. Dan is er onverwacht onvoldoende saldo op uw rekening om de andere vaste lasten te betalen. Rechtzetten van een een te hoge rekening kan heel lang duren en ondertussen is uw betalingsverkeer ontregeld, krijgt u nodeloos schulden bij andere bedrijven allerlei boetes.

  Het machtigen van bedrijven geeft ook problemen wanneer je eigen inkomen te laat wordt uitbetaald. Dan is er onverwacht onvoldoende saldo zodat de gemachtigde niet kan afschrijven. Ook dan loop je kans op boetes.

  Je kunt dat voorkomen door niet elk bedrijf te machtigen, maar in plaats daarvan zelf bij de bank een automatische overboeking in te stellen. Dit geeft je het gemak van automatisch betalen, maar je houdt zelf volledige controle over je betalingsverkeer.

  Het blijft altijd goed om het verloop op je bankrekeningen te controleren, zodat je tijdig kunt ingrijpen als er onrechtmatige afschrijvingen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.