Beschik over een creditcard voor noodgevallen

Een creditcard biedt heel veel voordelen. Zo heb je met een kredietkaart wereldwijd betaalgemak, is je aankoop vaak lang verzekerd tegen diefstal en bij een creditcard zit vaak automatisch een reisverzekering. Iedereen boven de achttien jaar kan een kredietkaart aanvragen. Interessant is verder de opmars van de prepaid creditcard. Toch zijn er mensen die weliswaar een creditcard aanvragen, maar die card alleen gebruiken mocht er zich een noodgeval voordoen.

Wereldwijd betaalgemak

Met een creditcard betaal je overal ter wereld. Ook dus in noodgevallen en situaties waarin alleen betalen met een kaart mogelijk is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan vliegtickets of het boeken van een hotelkamer als je op vakantie bent. Of aan bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of het huren van een auto. Vaak ben je aangewezen op de creditcard en kun je simpelweg niet op een andere manier betalen. Juist voor die noodgevallen is een creditcard aanvragen heel verstandig. Dan weet je zeker dat je echt nooit in de problemen komt.

Geld lenen

Het aanvragen van een creditcard betekent eigenlijk dat je een kortlopende, renteloze lening aangaat voor een periode van dertig dagen. Ofwel: je geeft geld uit en betaalt dit bedrag zonder rente binnen een termijn van dertig dagen terug. Ben je te laat, dan kunnen er wel extra kosten berekend worden. Vergelijk alle creditcards en vindt meer informatie over het aanvragen op deze website. In feite kun je het aanvragen van een card dus vergelijken met geld lenen, en dus is het verstandig er goed en verantwoord mee om te gaan en te weten hoever je financiële polsstok reikt.

Voordeel ten opzichte van een gewone (persoonlijke) lening of doorlopend krediet is dat je dus geen rente hoeft te betalen, als nadeel kan de korte periode waarin het bedrag terugbetaald moet worden beschouwd worden. Overigens kun je in bepaalde gevallen en bij bepaalde aanbieders gespreid terugbetalen. In dat geval wordt er vaak wel een rente over het uitstaande bedrag berekend.

De vele voordelen van een creditcard

Ga goed voorbereid op vakantie, zorg dat je een creditcard bij je hebt.
Om in het bezit te komen van een creditcard volstaat vaak alleen het invullen van je persoonlijke gegevens en het overleggen van bewijzen dat je elke maand inkomen geniet. De verstrekker van de kaart checkt vervolgens nog je kredietwaardigheid bij Bureau Krediet Registratie in Tiel en is alles in orde bevonden, dan heb je vaak de creditcard al binnen veertien dagen thuis en geniet je van de voordelen creditcard in de vorm van wereldwijd betaalgemak en een verzekering tegen onder meer diefstal en vermissing. Ander voordeel is dat je dus al bepaalde aankopen kunt doen voor je salaris is gestort, iets dat soms gewoon nodig is. Denk maar eens aan de wasmachine die kapot gaat bijvoorbeeld, of je auto die het ineens begeeft.

Hoogte van de kredietlimiet

Er zijn heel veel verstrekkers van creditcards op de markt, waarvan Visa, Mastercard, Worldcard en American Express wel de bekendste zijn. Ook jongeren kunnen tegenwoordig gemakkelijker een betaalkaart aanvragen, mits ze voldoen aan de inkomenseis. Vaak wordt jongeren een kaart aangeboden met een lagere limiet. Je kunt tegenwoordig zelfs je creditcard van een foto voorzien om er een persoonlijk tintje aan te geven. Op deze pagina hebben we een overzicht van de bekendste kaart aanbieders geplaatst.

Om klanten te lokken bieden aanbieders van kredietkaarten vaak leuke cadeaus aan of betaal je bijvoorbeeld het eerste jaar niets voor de card. Normaliter betaal je voor de creditcard namelijk een bedrag per jaar. Welk bedrag? Dat is afhankelijk van het soort kaart en de aanbieder, zoals er uiteraard ook heel veel verschil bestaat tussen de kaarten in bijvoorbeeld de hoogte van de kredietlimiet.

De opmars van de prepaid uitvoering

Sterk in opmars is overigens de prepaid creditcard, een kaart die je kunt vergelijken met de telefoonkaart en het systeem van opwaarderen. Bij dergelijke kaarten dien je eerst geld te storten voor je er mee kunt betalen. Op die manier om je nooit in de financiële problemen, want is je gestorte geld besteed, dan kun je niet meer met de prepaid creditcard betalen. Zo heb je wel de voordelen van een reguliere creditcard maar weet je zeker dat je nooit meer uitgeeft dan dat je hebt. Vooral de mensen met een negatieve BKR- notering vragen vaak een dergelijke prepaid kaart aan.

Voorbereid op alle mogelijke noodgevallen

Als je regelmatig reist, een aantal keren per jaar op vakantie gaat (ook naar verre oorden) en nooit voor verrassingen wilt komen te staan, zorg dan dat je altijd een creditcard hebt, al is het dan alleen maar voor noodgevallen. Het klopt dat je een betaalkaart kunt zien als een verkapte manier van geld lenen. Als je echter verstandig bent en verantwoord met de kaart omgaat, dan is er echter niets aan de hand. En mocht je dus geen kaart kunnen krijgen vanwege een BKR-notering, dan kun je altijd met de prepaid card uit de voeten. Dan heb je wel de voordelen, maar niet de financiële risico’s van een betaalkaart en ben je voorbereid op alle mogelijke noodgevallen. En dat is een geruststellende gedachte.