Sommige betalingen kunnen alleen worden gedaan met een creditcard, waaronder bepaalde online aankopen, boekingen en huur (van een auto bijvoorbeeld). Onder andere om deze reden bieden de meeste banken een creditcard als aanvullend product bij een betaalrekening. Houd er bij het gebruik van je creditcard rekening mee dat je het factuurbedrag volledig schuldig bent. Dit bedrag wordt dan afgeschreven op de door de bank of creditcardmaatschappij vastgestelde creditcard incassodata.
Zodra je gebruik wilt maken van het gespreid betalen van je creditcard uitgaven, ontstaat er een nieuwe vaste last op je persoonlijke inkomsten en uitgaven balans. Het maximaal op te nemen saldo wordt dan geregistreerd bij het BKR in Tiel als krediet. Dat klinkt misschien eng, maar dat is niet erg zolang er geen betalingsachterstanden zijn. Tegen betaling van enkele euro’s via een kas-storting bij een bank, kun je een afschrift van je BKR-registraties aanvragen. Dit vervolgens wordt opgestuurd, zodat je kunt zien hoe je geregistreerd staat. Bij (bijvoorbeeld) een hypotheekaanvraag wordt er rekening gehouden met alle bestaande kredieten, inclusief schulden die zijn toegeschreven aan creditcards.
Creditcard Incassodata – overzicht aanbieders
Een creditcard is vaak onderdeel van een betaalrekening (of betaalpakket). Voor een opnamelimiet tot € 1000,- net zoals bij roodstand, worden doorgaans geen zware kredieteisen gesteld. Als je de bestedingslimiet van je creditcard wilt verhogen wordt er een inkomenstoets gedaan. De volgende Nederlandse banken bieden in één of meerdere betaalpakketten een creditcard aan:
Zoals je in het lijstje kunt zien, bieden niet alle Nederlandse banken een creditcard aan. Er bestaat ook de mogelijkheid om een niet bank-gebonden credit card aan te vragen. Een goed voorbeeld hiervan is de ANWB-creditcard. Feitelijk is in dit geval niet de ANWB, maar een bedrijf als ICS-cards (International Card Services) de creditcardmaatschappij die dan de administratie bij dergelijke credit cards uitvoert.