Budgetteren volgens Nibud

Welke uitgaven worden automatisch geïncasseerd?

Budgetteren volgens NibudOm goed inzicht te krijgen in de huishoudbalans kan het helpen om naar een voorbeeld van een jaaroverzicht te kijken. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een voorbeeld van een financieel jaaroverzicht waar de inkomsten zijn uitgezet tegen de uitgaven bestaande uit vaste lasten, reserveringsuitgaven en huishoudelijke uitgaven. In het overzicht van incassodata worden de uitgaven uit het voorbeeld jaaroverzicht als basis gebruikt. In tegenstelling tot de inkomsten, waar slechts drie bronnen van inkomsten zijn gespecificeerd, is er een lijst met uitgaven. De data waarop de inkomsten op de balans (salaris of uitkering, toeslagen en overige inkomsten) binnenkomen zijn terug te vinden op betaaldata.nl.

De vaste lasten volgens het Nibud zijn de volgende:

Woonlasten (huur of hypotheek), servicekosten, energie, water, rioolrecht, afvalstoffenheffing, waterzuiveringsheffing, overige heffingen*, zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, overige verzkeringen**, communicatie (vaste- en mobiele telefoon, internet en televisie), abonnementen op krant of tijdschrift, verenigingscontributie, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoud en APK, afbetaling of afschrijving auto, alimentatie, school- en studiekosten, kinderopvang, afbetalingen.

*Overige heffingen zijn bijvoorbeeld belastingen zoals hondenbelasting of andere gemeentelijke belastingen.
** Overige verzekeringen zijn verzekeringen zoals die voor een sportuitrusting.

Reserveringsuitgaven

Kleding & schoenen, Inventaris & onderhoud huis en tuin, vervoer, vakantie en vrije tijd, overige reserveringen zoals extra ziektekosten en sparen.

In de categorie reserveringsuitgaven zullen misschien weinig automatische incasso’s zijn omdat het reserveringen betreft. De enige logische automatische incasso zou een maandelijkse inleg voor een spaar- of beleggingsrekening kunnen zijn.

Huishoudelijke uitgaven

Voeding, Persoonlijke verzorging, was- en schoonmaakmiddelen en overige huishoudelijke uitgaven.

De derde categorie van uitgaven “huishoudelijke uitgaven” zijn voornamelijk uitgaven die contact of direct met een pinpas worden voldaan. Wanneer u voor dergelijke uitgaven een creditcard gebruikt is het handig om te weten wanneer de vaste incassodata zijn. Steeds meer huishoudelijke aankopen (denk aan apparaten) worden online gedaan. Als de nota niet bij aankoop wordt voldaan is het weer van belang om goed in de gaten te houden wanneer het bedrag of de termijn wordt afgeschreven van uw rekening.

1 gedachte over “Welke uitgaven worden automatisch geïncasseerd?”

  1. na het lezen van de lijst met vaste uitgaven weet je dat er nog veel meer armoede gaat komen,dit is niet vol te houden voor jan met de pet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.