Energie

Na de primaire woonlasten (huur- of hypotheek) volgen onvermijdelijk de nutsvoorzieningen. Dit zijn leveranties van elektriciteit, gas en drinkwater. Voor de kosten van het drinkwater is een aparte pagina met incassodata, deze pagina gaat over de afschrijving van de kosten voor Gas en Licht. Gas en licht worden meestal door hetzelfde bedrijf geleverd. Soms zijn deze gedeeltelijk inbegrepen in de huur, bijvoorbeeld als er sprake is van blok- of stadsverwarming en de stookkosten gedeeld zijn.

De factuur van de gas en licht-leverancier is meestal complex. Er is sprake van bevoorschotting gebaseerd op gemiddeld gebruik, of het verbruik van de vorige bewoners, en er zijn jaarafrekeningen waarbij soms een bedrag moet worden bijbetaald. Daarbij proberen de aanbieders vaste of juist flexibele tarieven te verkopen, waardoor het tijdelijk lijkt dat u goedkoper uit bent bij aanbieder A. Vaak loopt de prijs gestaag op tijdens de contractduur, en blijkt aanbieder B naar verloop van tijd toch goedkoper. In de totaalprijs zijn ook allerlei gestapelde belastingen inbegrepen, aansluitkosten en netwerkkosten. Het is niet eenvoudig om een prijs per kwh of kubieke meter gas te berekenen. Een goede online prijsvergelijking is daarom van belang, laat u niet overhalen door verkopers aan de deur, maar maak zelf een afgewogen beslissing. Het kiezen van een nieuwe leverancier of overstappen naar een andere energiebedrijf hoeft trouwens niet alleen een financiële afweging te zijn, zo zijn er groene energiebedrijven of kunt u juist bewust kiezen voor kernenergie.

Alle energieleveranciers maken gebruik van automatische incasso voor de afschrijving van uw energienota. De energiemarkt is recent geliberaliseerd. Dit betekent dat de energieleverantie niet meer primair een overheidstaak is en concurrerende bedrijven diensten voor gas en elektriciteit mogen aanbieden. Er zijn een dertigtal verschillende bedrijven om uit te kiezen.

Opzeggen Gas en Licht

Om verschillende redenen kan het nodig zijn de levering van Gas, Licht of allebei stop te zetten. Hiervoor is het handig om gebruik te maken van voorbeeldbrieven voor alle Energie aanbieders.

Overzicht van Energiebedrijven